食事のライセンス:007と実質為替レート

というNBER論文が上がっている(H/T Mostly Economics)。原題は「Licence to Dine: 007 and the Real Exchange Rate」で、著者はLee A. Craig*1ノースカロライナ州立大)、Julianne Treme(同)、Thomas J. Weiss(カンザス大)。以下はその要旨。

We constructed a time series of menu prices for the identifiable restaurants at which James Bond dined in France and the UK that yields one of the few international price series representing luxury services. This series enabled us to calculate a real exchange rate based on prices pertinent to international travelers. We also compiled a time series on the salary of workers in the British Civil Service at Grade 7, like Bond, from 1953 to 2019. Our results indicate that French restaurant prices increased faster than Grade 7 salaries over the entire period and changes in the British exchange rate were not favorable for British travelers. To dine weekly in France, during the 1950s and 1960s, Bond would have spent 18 percent of his salary; whereas over the course of the Euro era the same basket of luxury services would have required on average 26 percent of his salary. Finally, our data indicate a likely violation of the law of one price during both the Pound-Franc and Pound-Euro eras.
(拙訳)
我々は、ジェームズ・ボンドがフランスと英国で食事した特定可能なレストランのメニュー価格の時系列を構築した。これは、贅沢品サービスについての国際的な価格の一つの系列となる。この系列により、国際的な旅行者に関係する価格に基づく実質為替相場が計算可能となる。我々はまた、ボンドのようなグレード7*2の英国公務員の1953年から2019年までの給与の時系列を収集した。我々の結果が示すところによれば、フランスのレストランの価格は全期間においてグレード7の給与よりも速く上昇し、英国の為替相場の変化は英国の旅行者にとって得ではなかった。1950年代と1960年代にフランスで毎週食事するためには、ボンドは給与の18%を費やさねばならなかっただろう。ユーロ時代には、贅沢品サービスの同じバスケットは平均して給与の26%になったであろう。我々のデータはまた、一物一価の法則が、ポンドーフランとポンドーユーロの両時代において破られていた可能性が高いことを示している。

*1:ざっとぐぐってみた限りでは、ダニエル・クレイグとの縁戚関係はなさそう。

*2:cf. ここ