給与保護プログラムにおける人種間格差

マンキューAutorらがマクロ面での実効性を批判した米国版のコロナ禍対応の雇用調整助成金について、人種的な面で問題があると指摘した表題のNBER論文が上がっている。原題は「Racial Disparities in the Paycheck Protection Program」で、著者はSergey Chernenko(パデュー大)、David S. Scharfstein(ハーバード大)。
以下はその要旨。

Using a large sample of Florida restaurants, we document significant racial disparities in borrowing through the Paycheck Protection Program (PPP) and investigate the causes of these disparities. Black-owned restaurants are 25% less likely to receive PPP loans. Restaurant location explains 5 percentage points of this differential. Restaurant characteristics explain an additional 10 percentage points of the gap in PPP borrowing. On average, prior borrowing relationships do not explain disparities. The remaining 10% disparity is driven by a 17% disparity in PPP borrowing from banks, which is partially offset by greater borrowing from nonbanks, largely fintechs. Disparities in PPP borrowing cannot be attributed to lower awareness of PPP loans or lower demand for PPP loans by minority-owned restaurants. Black-owned restaurants are significantly less likely to receive bank PPP loans in counties with more racial bias. In these counties, Black-owned restaurants are more likely to substitute to nonbank PPP loans. This substitution, however, is not strong enough to eliminate racial disparities in PPP borrowing. Finally, we show that our findings apply more broadly across industries in a sample of firms that were likely eligible for PPP.
(拙訳)
我々は、フロリダのレストランの大規模なサンプルを用いて、給与保護プログラム(PPP)を通じた借り入れにおける有意な人種間格差を立証し、その格差の原因を調査する。黒人所有のレストランがPPP融資を受ける可能性は25%低い。レストランの所在地はこの差の5%ポイントを説明する。レストランの特性はPPP融資の差のさらに10%ポイントを説明する。過去の融資関係は差を平均的に説明しない。残りの10%の差は、銀行からのPPP融資の17%の差に起因しているが、それは、フィンテックを主とするノンバンクからの借り入れが多いことによって部分的に相殺されている。PPP借り入れの差は、マイノリティ所有のレストランがPPP融資を知らないことやPPP融資への需要が低いことでは説明できない。黒人が所有するレストランは、人種的偏見が強い郡では銀行のPPP融資を受ける可能性が有意に低い。そうした郡では、黒人が所有するレストランは、ノンバンクのPPP融資に切り替える可能性が高い。しかしこの切り替えは、PPP借り入れの人種間格差を無くすほど強いものではない。我々はまた、この発見が、PPPを受ける資格のありそうな企業のサンプルにおいて、より幅広い業種に当てはまることを示す。