適者生存:最低賃金の企業退出への影響

というNBER論文が上がっているungated版)。原題は「Survival of the Fittest: The Impact of the Minimum Wage on Firm Exit」で、著者はDara L. Luca(Mathematica Policy Research)、Michael Luca(ハーバード大)。
以下はその要旨。

We study the impact of the minimum wage on firm exit in the restaurant industry, exploiting recent changes in the minimum wage at the city level. We find that the impact of the minimum wage depends on whether a restaurant was already close to the margin of exit. Restaurants with lower ratings are closer to the margin of exit on average, and are disproportionately driven out of business by increases to the minimum wage. Our point estimates suggest that a one dollar increase in the minimum wage leads to a 10 percent increase in the likelihood of exit for a 3.5-star restaurant (which is the median rating on Yelp), but has no discernible impact for a 5-star restaurant (on a 1 to 5 star scale). We expand the analysis to look at prices using data from delivery orders, and find that lower rated restaurants also increase prices in response to minimum wage increases. Our analysis also highlights how digital data can be used to shed new light on labor policy and the economy.
(拙訳)
我々は、都市レベルでの最低賃金の最近の変化を利用して、レストラン業界において最低賃金が企業の退出に与える影響を調べた。我々は、最低賃金の影響はレストランが既に退出間際にあったかどうかに依ることを見い出した。格付けの低いレストランは平均的に退出間際に近く、最低賃金の引き上げによって廃業する割合が大いに高かった。我々の点推定によれば、最低賃金の1ドルの引き上げは3.5つ星レストラン(これはYelpにおける格付けの中央値である)の退出の可能性を10%高めるが、(1から5の星格付けにおける)5つ星レストランには識別可能な影響を与えなかった。我々は配達注文のデータを用いて価格についても分析し、格付けの低いレストランは最低賃金引き上げに対応して価格も引き上げることを見い出した。我々の分析はまた、労働政策と経済政策に新たな光を当てるためにデジタルデータを利用することの重要性をも示している。