新たな価格モデル、昔ながらのフィリップス曲線?

というNBER論文をMatthew Rognlieらが上げているungated版)。原題は「New Pricing Models, Same Old Phillips Curves?」で、著者はAdrien Auclert(スタンフォード大)、Rodolfo D. Rigato(ハーバード大)、Matthew Rognlie(ノースウエスタン大)、Ludwig Straub(ハーバード大)。
以下はその要旨。

We show that, in a broad class of menu cost models, the dynamics of aggregate inflation in response to arbitrary shocks to aggregate costs are nearly the same as in Calvo models with suitably chosen Calvo adjustment frequencies. We first prove that the canonical menu cost model is first-order equivalent to a mixture of two time-dependent models, which reflect the extensive and intensive margins of price adjustment. We then show numerically that, in any plausible parameterization, this mixture is well-approximated by a single Calvo model. This close numerical fit carries over to other standard specifications of menu cost models. Thus, the Phillips curve for a menu cost model looks like the New Keynesian Phillips curve, but with a higher slope.
(拙訳)
我々は、メニューコストモデルの広範な一団において、マクロのコストへの任意のショックに反応するマクロのインフレの動学が、カルボ調整頻度が適切に選択されたカルボモデルにおけるのとほぼ同じであることを示す。我々はまず、標準的なメニューコストモデルが、価格調整の外延的なマージンと内延的なマージンを反映する時間依存的な2つのモデルの組み合わせと一次的に等しいことを証明する。次に我々は、尤もらしいすべてのパラメータにおいて、この組み合わせは単一のカルボモデルで良く近似できることを数値的に示す。数値計算法によるこの当てはまりの良い近似は、メニューコストモデルの別の標準的な仕様にも引き継がれる。従って、メニューコストモデルにとってのフィリップス曲線は、ニューケインジアンフィリップス曲線に似たものになるが、ただし傾きは大きくなる。